img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Syrop klonowy MIC-MAC GRADE A MEDIUM AMBER 187 ml (250 g) w szklanej butelce Kanada

  • Cena brutto: 25,96 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Syrop klonowy to produkt spożywczy, wytwarzany z soku klonowego.

    Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, (głównie z klonu cukrowego Acer saccharum i k. srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Używany jest na wiele sposobów. Najpopularniejsze zastosowanie to jako dodatek do popularnego w Ameryce dania śniadaniowego - pancake - placków podobnych do polskich racuchów. Bywa też dodatkiem do różnych deserów.

    Pierwszą technologię wytwarzania syropu klonowego opracowali Indianie północnoamerykańscy. Jako że nie znali rzemiosła kotlarstwa, do soku, gromadzonego w drewnianych lub ceramicznych misach, wrzucali rozgrzane w ognisku kamienie. Ten długotrwały i pracochłonny proces powodował, iż syrop nabierał specyficznego, "przypalonego" smaku. Europejczycy przybywający do Ameryki zmienili technologię odparowywania wody, poprzez długotrwałe gotowanie w miedzianych kotłach. Współcześnie stosuje się przemysłowe metody produkcji syropu.

    Wydzielinę z klonów pobiera się podczas wiosennych roztopów lub niedługo po nich, by nie wysuszyć drzew. Należy profesjonalnie wywiercić otwór i przybić metalowy bądź plastikowy kranik. Uszkodzenie kory może zaszkodzić drzewu i zepsuć smak syropu. Dziesiątki kraników łączy się w jedną rurę prowadzącą do pompowni. Sok zawiera ok. 97% wody. Potrzeba aż 40 litrów, by uzyskać 1 litr gotowego produktu. Wydzielina jest zagęszczana w procesie odwróconej osmozy oraz gotowana. Ustalony czas tych procesów nie istnieje. Doświadczony wytwórca rozpoznaje, czy syrop jest gotowy po jego wyglądzie. Pomaga sobie cukromierzem. Następnie poszczególne partie umieszcza się w zbiornikach zapobiegających fermentacji. Poprzez badania próbek, wydziela się syrop najwyższej jakości, przeznaczony do butelkowania. Niższej jakości - do zastosowań przemysłowych. Butelki napełnia się syropem w temperaturze 82°C, co je sterylizuje.

    Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów i można przechowywać go przez około 18 miesięcy.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach