TWARÓG VIVO starter kultury bakterii - naturalny probiotyk zrób własny twaróg - 1 fiolka
- Cena brutto: 9,98 zł
Korzystając z tej Zakwaski możemy wyprodukować smaczny, domowy twaróg o określonej przez nas zawartości tłuszczu. Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych oraz heterofermentujących paciorkowców mlekowych.
Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych (Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp.. Cremoris) , heterofermentujących (Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis). Ta mieszanina kultur ma dużą aktywność do wytwarzania kwasu i tworzy duże ilości diacetylu i acetoiny, dwutlenku węgla, lotnych kwasów tłuszczowych. Produkt końcowy uzyskany przy pomocy tego zakwasu ma wyraźny smak i zapach fermentowanego mleka.
Twaróg to niezbędny produkt dietetyczny, polecany w diecie kobiet w ciąży i karmiących, dzieci od 6 miesiąca do 18 roku życia, oraz osób uprawiających sport jak i seniorów. Takie wskazania wiążą się z wysoką zawartością pełnowartościowego białka i minerałów, niezbędnych zarówno w trakcie wzrostu (dzieci, ciąża), jak i w postaci codziennej diety, czy jako uzupełnienie niedoborów (sport, seniorzy). Dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka mleka i minerałów (szczególnie wapnia i fosforu) twaróg sprzyja wzrostowi i rozwojowi szkieletu, mięśni oraz innych tkanek. Właśnie dlatego jest zalecanym źródłem białka i minerałów dla kobiet w ciąży i karmiących matek, które mają zwiększone zapotrzebowanie na te składniki.
Składniki:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis.