Mąka orkiszowa ECCO typ 3000 z pełnego przemiału - 2,5 kg
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 27,50 zł
Mąka orkiszowa typ 3000 ( z pełnego przemiału) to rodzaj mąki o bardzo szerokim zastosowaniu spożywczym i całej gamie cennych składników odżywczych. Orkisz to gatunek pszenicy znany ludziom od najdawniejszych czasów. Czas świetności uprawy tego rodzaju zboża, które za sprawą Greków i Rzymian przedarło się z Bliskiego Wschodu do Europy, przypadł na Starożytność. Jego propagatorką była św. Hildegarda. Mąka orkiszowa typ 2000 (pełnoziarnista) jest produkowana z odmiany orkiszu ÖKO-10®/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell. ( węgierska odmiana pszenicy orkisz)
Mąka orkiszowa, podobnie jak pozyskana z pszenicy zwyczajnej, zawiera w swoim składzie gluten. Jest to jednak gluten dobrze przyswajalny, polecany także osobom znajdującym się na niektórych rodzajach diet.
Mąka orkiszowa 3000 znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie mąka ze zwykłej pszenicy. Wypieczesz z niej między innymi pachnący chleb czy bułeczki. To jednak nie koniec zastosowań, jakie ma mąka orkiszowa razowa – właściwości produktu świetnie sprawdzają się też podczas przygotowywania makaronu, muffinów czy wafli.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 1331kJ/ 315kcal
Tłuszcz: 2,31g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,49g
Węglowodany: 59,91g
- w tym cukry: 1,2g
Błonnik: 12,1g
Białko: 14,9g
Sól < 0,01g
Kraj pochodzenia surowca: Węgry