img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 0.75 kg + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 9,56 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ CODZIENNY (30%)
     
    Znakomita mieszanka chlebowa, z której wychodzi pyszny chleb orkiszowy.

     

    Składniki :

    mąka orkiszowa pełnoziarnista (30%), mąka pszenna, mąka żytnia, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże

    Sposób użycia w automacie :

    Do automatu wsypujemy 0,75kg mieszanki, dodajemy 0,45l wody (450ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 3g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

     

    Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :

    Do miski wsypujemy 0,75kg mieszanki, wlewamy 0,48l (480ml) letniej wody (temp. ok 30 C) , dodajemy 22g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50-60min.

     

    Wartość odżywcza w 100g:

    wartość energetyczna - 1438kJ/339kcal

    tłuszcz - 1,81g

     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,39g

    węglowodany - 68,27g

     - w tym cukry - 2,13g

    błonnik - 4,88g

    białko - 10,06g

    sól - 1,13g

     

    Przechowywanie:

    W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

     

    Z 0,75kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.1,2kg.

    (Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

     

     

     

     

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

    Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy.Obecnie obserwujemy powrót
    orkiszu do naszej diety. Dodatek mąki orkiszowej do ciasta poprawia
    smak i aromat chleba. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem poprawia
    samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.

    ZALETY :

    - prostota wytwarzania i długa świeżość chleba

    - doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne

    OPIS :

    Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego.

    Skład : mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna, sól, mąka żytnia, suchy zakwas


    Producent : Bogutynmłyn

    Data ważności : 6 mcy

    Sposób użycia w
    automacie :
    wsypujemy do automatu 0.75 kg mieszanki, dodajemy 0.45
    l wody (450 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 3 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

    Sposób użycia w
    piekarniku :
    do miski
    wsypujemy 750 g mieszanki, wlewamy 0,48 l letniej wody, dodajemy 22 g drożdży świeżych lub 3 g drożdzy instant. Wyrabiamy
    ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
    minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
    wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
    miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
    przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
    lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
    minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
    piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
    umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
    minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

    Z mieszanki otrzymujemy chleb ok. 1.2 kg

    (Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

    użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
    Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

     

    ÖKO-10®

     

    Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
    /T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
    ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
    rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
    genów.

     

     


    Odmiana ÖKO-10®
    wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
    banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
    zarejstrowana została w roku 1998.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach