img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB San Marco - orkiszowo-kukurydziany 0.5 kg + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 10,83 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ SAN MARCO

     

    Mieszanka chlebowa, z której upieczesz delikatne pieczywo orkiszowo-kukurydziane o naturalnym kukurydzianym smaku i aromacie. Receptura na to pieczywo przywieziona została przez Turków w XVI wieku do Wenecji i przetrwała do dzisiaj.

    Składniki :

    mąka orkiszowa jasna (40%), mąka pszenna, mąka kukurydziana, mąka z pszenicy durum, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże

    Sposób użycia w automacie :

    Do automatu wsypujemy 0,5 kg mieszanki, dodajemy 0.3l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 2g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

    UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!

     

    Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :

    Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki, wlewamy 0,30-0,32l letniej wody ( temp. ok 30 C), dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych - ciasto ma dość luźną konsystencję - i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 45-50min, stopniowo obniżając temperaturę do 150 stopni C.

     

    Wartość odżywcza w 100g:

    wartość energetyczna - 1462kJ/345kcal

    tłuszcz - 1,76g

     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,33g

    węglowodany - 68,98g

     - w tym cukry - 2,27g

    błonnik - 3,87g

    białko - 11,34g

    sól - 1,48g

     

    Przechowywanie:

    W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

     

    Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,8kg.

    (Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

     

     

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach