img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB św. HILDEGARDY z orkiszu odmiany SCHWABENKORN - 2,5 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 34,10 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

     

    Mieszanka chlebowa : Orkisz Hildegarda

     

      Mieszanka z ziaren orkiszu w czystej niezmodyfikowanej postaci, uprawianych bez używania sztucznych nawozów i chemicznych oprysków. Chleb wytworzony z tak wyjątkowego ziarna posiada niezwykłe walory zdrowotne i smakowe. Delikatny kwaskowy smak oraz subtelny aromat uzyskano w wyniku naturalnej fermentacji orkiszu.

     

    Skład mieszanki : (produkty orkiszowe – 58%) mąka orkiszowa pełnoziarnista, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika, mąka słodowa, naturalny zakwas orkiszowy, mąka pszenna i żytnia, płatki ziemniaczane, płatki ryżowe, sproszkowany jogurt i maślanka, sproszkowane jabłko i białko, kwas jabłkowy, cukier, sól

     

    (Można dodać przyprawy św. Hildegardy: płaską łyżeczkę bertramu i galgantu oraz łyżeczkę miodu lub syropu orkiszowego)

     

     

     

     

     

    Warunki przechowywania: chłodne (6-20° C), suche (wilgotność 40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym.

     

    Sposób przygotowania w automacie:

     

    Wlewamy do foremki automatu 0,33 l wody (330 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Hildegarda. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta (po ostatnim zamieszaniu ciasta można wyjąć z automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające). Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie (wystarczy 45min pieczenia). Po upieczeniu wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.

     

    Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:

     

    Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Hildegarda. Wlewamy 0,33 l (330 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem przez 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C) do wstępnego wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej podłużnej foremki i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 40-50 min. (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.

     

    Wydajność: z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,5-1,6 kg doskonałego chleba o delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie zalety świeżego.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach