Mieszanka chlebowa - CHLEB ŻURAWINOWY pszenno-żytni - 1 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 10,10 zł
NOWA, LEPSZA RECEPTURA!
WSZYSTKIE SKŁADNIKI W ŚRODKU!
Mieszanka do wypieku chleba w automacie lub piekarniku
Nasza mieszanka jest w 100% kompletna, dodajemy również (w osobnej torebce) odpowiednią ilość suchych drożdży
Z 1kg mieszanki otrzymujemy 2 chleby po ok 0.8 kg.
Sposób użycia w
automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.3
l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 2 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia w
piekarniku : do miski
wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,3 l letniej wody, dodajemy
15 g drożdży świeżych lub 2 g drożdzy instant. Wyrabiamy
ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Skład : mąka pszenna 850, mąka żytnia 720, suchy zakwas, żurawina suszona słodzona cukrem trzcinowym, sól różowa himalajska oraz osobno zapakowane drożdże
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże instant GRATIS)
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1451 kJ / 342 kcal
Tłuszcz 1,67 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,34 g
Węglowodany 69,53 g
w tym cukry 8,27 g
Białko 10,17 g
Sól 1,46 g
Błonnik 4,24 g