Mieszanka chlebowa - CHLEB WIEJSKI żytnio-pszenny - 5 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Bestseller
- Cena brutto: 38,76 zł
Mieszanka chlebowa - chleb WIEJSKI ( żytnio-pszenny)
Znakomita mieszanka chlebowa, z której wychodzi chleb powszedni żytnio-pszenny
Składniki :
mąka żytnia 720,mąka pszenna 850, suchy zakwas, sól himalajska różowa oraz osobno zapakowane drożdże
Sposób użycia w automacie :
Do automatu wsypujemy 0,5kg mieszanki, dodajemy 0.3l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdże suche 2g i uruchamiamy automat na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku):
Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki, wlewamy 0,30-0,32l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok.5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok. 50-60min.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 1434kJ/339kcal
tłuszcz - 1,73g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,36g
węglowodany - 69,50g
- w tym cukry - 2,14g
błonnik - 4,99g
białko - 8,74g
sól -1,62g
Przechowywanie:
W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu
Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,8kg
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)