Mieszanka chlebowa - chleb żytni WILEŃSKI - 1 kg + drożdże GRATIS !NOWOŚĆ!
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
INFORMACJA
ALERGENNA
Produkt
zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki
ziemne i inne orzechy, gorczycę, seler, sezam, soję, jajka.
Mieszanka chlebowa – chleb żytni WILEŃSKI
Mieszanka chlebowa oparta na starodawnej recepturze z Kresów Wschodnich. Charakteryzuje się gorzkawo-słodkim smakiem, ciemnym kolorem miękiszu i niepowtarzalnym aromatem typowym dla narodowego chleba naszych wschodnich sąsiadów.
Skład: mąka żytnia jasna, mąka żytnia pełnoziarnista, naturalny zakwas żytni, słód żytni, słód jęczmienny palony, mączka chleba świętojańskiego, białko pszenne, kminek mielony, sól różowa himalajska
Sposób przygotowania chleba w automacie: wlewamy do formy automatu 0,33l wody (330g, temp. ok 30º C), wsypujemy 4g drożdży instant lub 15g drożdży świeżych. Wsypujemy połowę mieszanki. Uruchamiamy automat na programie rozczynianie ciasta (ok 1h30min). W trakcie mieszania dodajemy stopniowo resztę mieszanki. Po zakończeniu cyklu mieszania wyjmujemy mieszadła i wyrównujemy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Uruchamiamy program pieczenie – wystarczy ok 50 minut. Wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Sposób przygotowania chleba ręcznie (w piekarniku): do miski wsypujemy 500g mieszanki, wlewamy 0,33l wody (330g, temp. ok 30º C) i dodajemy 4g drożdży instant lub 15g drożdży świeżych. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota do zagniatania ciasta przez ok. 20 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min). Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia (ok. 60 min). Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 210º C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną wkładając naczynie z wodą (żaroodporne) na ok. 5 min. Piec ok 40-50 min
- Cena brutto: 17,29 zł