img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - NISKOWĘGLOWODANOWA ORKISZ MIGDAŁOWY - 2.5 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Bestseller Promocja
  • Cena brutto: 129,43 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa - chleb ORKISZ MIGDAŁOWY ( niskowęglowodanowy)

     

    Wyjątkowa kompozycja wysokowartościowego białka, węglowodanów, szlachetnych tłuszczy roślinnych, soli mineralnych oraz witamin. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek roślinnych, chleb wytworzony z tej mieszanki doskonale zaspokaja uczucie głodu. Wpływa na prawidłową przemianę materii, dobre trawienie oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Polecany dla osób z nadwagą oraz diabetyków.

    Spożywany w umiarkowanych ilościach (100 – 150g dziennie) jest powoli przyswajany przez organizm nie podnosząc poziomu cukru we krwi. Nie powoduje wzrostu łaknienia i na wiele godzin daje uczucie sytości.

     

    Składniki:

    40% mąka orkiszowa pełnoziarnista, 15% mąka migdałowa, ziarno słonecznika, naturalne białko pszenne, siemię lniane, babka płesznik, naturalny suchy zakwas, sól.

     

    Sposób przygotowania w automacie do chleba:

     

    Wlewamy do foremki automatu 0,3l wody (300 ml; temp. ok. 30°C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Migdałowy. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 4g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po 30min. wyjmujemy mieszadełka z foremki automatu. Ośki mieszadeł można posmarować tłuszczem. Formujemy łopatką lub dłonią ciasto na kształt wałka lub kuli i pozostawiamy w foremce automatu do zakończenia programu. Następnie włączamy automat na program 1h – pieczenie.

     

    Sposób użycia sposobem ręcznym (w piekarniku) :

     

    Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Migdałowy. Wlewamy 0,3l wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 4g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem do chleba przez 20-25min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Formujemy ciasto dłońmi na kształt wałka i umieszczamy je w natłuszczonej foremce. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce (temp. 27 – 30°C) do wyrośnięcia na ok. 60min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C (z termoobiegiem – 180°C) i wkładamy foremkę z ciastem w połowie wysokości piekarnika. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną przez ok.5min. Czas pieczenia ok. 45 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 100°C.

     

    Wartość odżywcza w 100g chleba:

    Wartość energetyczna – 270 kcal

    Białko – 30g,

    Węglowodany 23g (ok. trzy razy mniej niż w białym chlebie),

    Tłuszcz roślinny –15,7g 

     

    Przechowywanie:

    W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu


    Z 0,5kg mieszanki otrzymujemy chleb o wadze ok.0,68kg
    (Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

    Masa: 2,5kg

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach