Mieszanka chlebowa - NISKOWĘGLOWODANOWA ORKISZ MIGDAŁOWY - 2.5 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Bestseller Promocja
- Cena brutto: 129,43 zł
UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Mieszanka
chlebowa: Orkisz Migdałowy
(niskowęglowodanowa) 2,5 kg
Wartość
odżywcza w 100g chleba:
Białko
– 30g, Węglowodany – 23g
(ok. trzy razy mniej niż w białym chlebie), Tłuszcz roślinny –
15,7g, Wartość energetyczna – 270 kcal
Wyjątkowa kompozycja
wysokowartościowego białka, węglowodanów, szlachetnych
tłuszczy roślinnych, soli mineralnych oraz witamin. Dzięki dużej
zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek
roślinnych, chleb wytworzony z tej mieszanki doskonale zaspokaja
uczucie głodu. Wpływa na prawidłową przemianę materii, dobre
trawienie oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Polecany dla
osób z nadwagą oraz diabetyków. Spożywany w
umiarkowanych ilościach (100 – 150g dziennie) jest powoli
przyswajany przez organizm nie podnosząc poziomu cukru we krwi. Nie
powoduje wzrostu łaknienia i na wiele godzin daje uczucie sytości.
Składniki: 40%
mąka orkiszowa pełnoziarnista, 15% mąka migdałowa, ziarno
słonecznika, naturalne białko pszenne, siemię lniane, babka
płesznik, naturalny suchy zakwas, sól.
Termin przydatności do
produkcji chleba:
Waga
netto:
Warunki przechowywania:
chłodne (6-20° C), suche (wilgotność 40-60%) i przewiewne
miejsce w opakowaniu zamkniętym.
Sposób
przygotowania w automacie do chleba:
Wlewamy do foremki
automatu 0,3l wody (300 ml; temp. ok. 30°C). Wsypujemy 0,5kg
mieszanki Orkisz Migdałowy. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 4g
drożdży instant. Uruchamiamy automat na
programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po 30min. wyjmujemy
mieszadełka z foremki automatu.
Ośki mieszadeł można posmarować tłuszczem.
Formujemy łopatką lub dłonią ciasto na kształt wałka lub kuli i
pozostawiamy w foremce automatu do zakończenia programu. Następnie
włączmy automat na program 1h00min – pieczenie.
Sposób
przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do
miski wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Migdałowy. Wlewamy 0,3l wody
o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 4g
drożdży instant. Wyrabiamy ciasto robotem do chleba przez 20-25min.
na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Formujemy
ciasto dłońmi na kształt wałka i umieszczamy je w natłuszczonej
foremce. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce
(temp. 27 – 30°C) do wyrośnięcia na ok. 60min. Piekarnik
nagrzewamy do temp. 210°C (z termoobiegiem – 180°C) i
wkładamy foremkę z ciastem w połowie wysokości. Dobrze jest
wytworzyć w piekarniku parę wodną przez ok. 5 min. Czas pieczenia
ok. 45 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 100°C.
Wydajność: z
0,5kg mieszanki otrzymujemy ok. 680g chleba.