img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Naturalny zakwas z semoliny AUTHENTIC ITALIAN DURUM - 0.5 kg

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Millbo
  • Nowość
  • Cena brutto: 28,00 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Naturalny suchy zakwas z semoliny AUTHENTIC ITALIAN DURUM
    

    Jest to zakwas na bazie dwukrotnie mielonej twardej pszenicy durum, który można stosować, gdy chce się uzyskać chrupiącą skórkę i typowy smak chleba wiejskiego z południowych Włoch.

    AUTHENTIC ITALIAN DURUM nada również niezrównany smak i aromat pizzy napoletan po dodaniu go do ciasta na pizzę.

     

    Stosowanie: 3% w stosunku do użytej mąki (30g na 1kg)

    Dlaczego Durum? Ponieważ to włoski sekret!
    Durum pochodzi prosto z włoskiej tradycji. Jest to pszenica twarda uprawiana na południu Włoch. Mąka uzyskana z durum nazywa się „semoliną”. Jej typowe zastosowania to  makaron i chleb Altamura. Durum to wysokiej jakości pszenica z wyższą zawartością białka, które pomaga stworzyć chrupiącą skórkę i puszysty miękisz.
    Dwukrotnie mielona semolina o zwartej strukturze pochłania więcej wody niż zwykła mąka pszenna, dlatego uzyskujemy bochenki o „gęstym” miękiszu w ładnym żółtym kolorze, pysznym smaku typowym dla chlebów z południowych Włoch i długim okresem trwałości.
    

     

     


    Przepis i metoda produkcji POŁUDNIOWEJ WŁOSKIEJ FOCACCIA:

    Mąka (12% białka): 1000 g 
    Naturalny suchy zakwas AUTHENTIC ITALIAN DURUM: 30 g 
    Świeże drożdże: 15 g
    Woda: 800g
    Sól: 15 g
    
    Mieszaj składniki z ¾ wody przy użyciu mieszadła spiralnego przez 5 minut na niskiej prędkości. Po 4 minucie dodaj sól. Dodaj wodę i mieszaj 7-8 minut z dużą prędkością. Odstaw ciasto na 90 minut.
    Podziel je na małe bochenki i połóż na tacy. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Blaszkę posmaruj oliwą z oliwek i uformuj bochenki rękami tak, aby uzyskać cienki i przedłużony kształt.
    Piecz przez 20/25 minut w temperaturze 230–240 ° C bez pary
    
    Producent: MILLBO, Włochy
    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach