Orzechy nerkowca charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim
smakiem. Uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata i dlatego jada
się je przeważnie bez żadnego przetwarzania. Orzechy nerkowca dodaje
się również do ciast i deserów oraz do dekorowania i wzbogacania smaku
sałatek. Świetnie komponują się również z wieloma potrawami
dalekowschodnimi.
Przepis na ryż w curry z orzechami nerkowca:
Składniki:
szklanka długoziarnistego ryżu brązowego, jedna puszka mleczka
kokosowego, dwie świeże papryczki chili, 3 duże łyżki curry, 4 ząbki
czosnku, 100 g orzechów nerkowca, garść suszonych daktyli, 2 łyżki
oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
Ryż namaczamy na kilka godzin. Następnie gotujemy go w proporcji 1:2
w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotowywujemy sos curry.
Papryczki chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokałdnie chili, czosnek
oraz curry i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Przyprawy podsmażamy
ok. 3 min. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, wrzucamy orzechy
nerkowca, i posiekane daktyle. Gotujemy ok. 15 min. Na talerzu polewamy
ryż sosem kokosowym i podajemy z sałatką owocową (np. ze świeżych
bananów i mango).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 572 kcal (2393 kJ)
Białko-17,5 g
Węglowodany-30,5 g
Tłuszcz-42,2 g