img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Orzechy nerkowca 100g BIO

  • Cena brutto: 10,35 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Orzechy nerkowca charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim
    smakiem. Uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata i dlatego jada
    się je przeważnie bez żadnego przetwarzania. Orzechy nerkowca dodaje
    się również do ciast i deserów oraz do dekorowania i wzbogacania smaku
    sałatek. Świetnie komponują się również z wieloma potrawami
    dalekowschodnimi.

     

    Przepis na ryż w curry z orzechami nerkowca:

     

    Składniki:

     

    szklanka długoziarnistego ryżu brązowego, jedna puszka mleczka
    kokosowego, dwie świeże papryczki chili, 3 duże łyżki curry, 4 ząbki
    czosnku, 100 g orzechów nerkowca, garść suszonych daktyli, 2 łyżki
    oleju kokosowego.

     

    Sposób przygotowania:

     

    Ryż namaczamy na kilka godzin. Następnie gotujemy go w proporcji 1:2
    w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotowywujemy sos curry.
    Papryczki chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno siekamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokałdnie chili, czosnek
    oraz curry i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Przyprawy podsmażamy
    ok. 3 min. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, wrzucamy orzechy
    nerkowca, i posiekane daktyle. Gotujemy ok. 15 min. Na talerzu polewamy
    ryż sosem kokosowym i podajemy z sałatką owocową (np. ze świeżych
    bananów i mango).

     

    Wartość odżywcza w 100 g:

     

    Wartość energetyczna - 572 kcal (2393 kJ)
    Białko-17,5 g
    Węglowodany-30,5 g
    Tłuszcz-42,2 g

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach