Płatki JĘCZMIENNE duże BIO 1 kg
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 11,56 zł
Ekologiczne płatki jęczmienne to płatki z pełnego przemiału. Dzięki temu są produktem zrównoważonym odżywczo. Płatki zbożowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz owocami.
Sposób przygotowania:
Płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 1399 kJ / 331 kcal
Tłuszcz - 1,5 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 67 g,
w tym cukry - 0 g
Białko - 7,3 g
Sól - 0 g
Informacja alergenna:
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
Waga: 1kg
Domowa granola z orzechami
100 g płatków owsianych
100g płatków jęczmiennych
40 g orzechów włoskich
30 g posiekanych orzechów laskowych
30 g pestek słonecznika
30 g amarantusa ekspandowanego
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu
10 g nasion chia
2 szczypty soli morskiej
100 g płynnego miodu
80 g wody
Do miski przełożyć wszystkie produkty suche (płatki, orzechy itp.). Dodać miód, wyrobić ręką, a następnie dodać wodę i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C (tylko termoobieg). Arkusz papieru do pieczenia zgnieść a następnie: namoczyć w wodzie, wycisnąć z wody i rozłożyć na blaszce do pieczenia.
Rozsypać równomiernie masę na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie przemieszać masę za pomocą łyżki i suszyć w piekarniku jeszcze ok. 15 minut aż do momentu gdy kawałki granoli się ze sobą posklejają, wyschną i delikatnie skarmelizują. Gdy granola nadal jest zbyt jasna, to na sam koniec można podpiec ją w temperaturze 190 st C przez ok. 3-4 minuty.
Gotową granolę można przechowywać w słoiku lub hermetycznej puszce ok. 2 tygodnie.